04.06.2019

Experiența Republicii Moldova valorificată de executorii judecătorești din Republica Kârgâzstan.

În perioada 27-30 mai 2019 în Republica Kârgâzstan au avut loc mai multe cursuri de instruire pentru executorii judecătorești din această țară, organizate cu suportul Organizației Internaționale de dezvoltare a Dreptului și a Curții Supreme de Justiție din Kârgâzstan.

În calitate de formatori externi, organizatorii au selectat 2 reprezentanți din Republica Moldova – dl Talmaci Roman și dna Novicov Oxana, cît și un reprezentant din Ukraina – dl Prituleac Valerii.

Cursurile ținute de reprezentanții din Republica Moldova au avut drept subiect căutarea debitorului și a activelor sale, executarea silită a documentelor executorii vizînd minorii, răspunderea în procedura de executare, tehnicile de mediere aplicabile în procedura de executare și tehnicile de gestionare a conflictelor.

Audienții au apreciat înalt nivelul avansat al implementării tehnologiilor în activitatea executorilor judecătorești din Republica Moldova și promptitudinea în obținerea informației privind debitorul și activele sale.

Menționăm că anterior, reprezentanți din țara noastră au contribuit la formarea formatorilor naționali pentru executorii judecătorești din Kârgâzstan și au informat autoritățile Kârgâze referitor la structura și funcționarea sistemului de executare din Republica Moldova, care prezintă interes avînd în vedere că pentru următorii ani această țară își propune liberalizarea sistemului de executare silită.

În prezent în Republica Kârgâzstan activează circa 180 de executori judecătorești, aceștia fiind funcționari publici și subordonați unui departament specializat al Curții Supreme de Justiție.


SRL "Progressive Dynamics" © 2017 Moldova