14.02.2018

Vizită de studiu în Lituania

În cea de a treia zi a vizitei de studiu, membrii delegației au avut o întrevedere cu dl GINTARAS Plioplys și dl DARIUS Stankevicius, ambii procurori în cadrul Departamentului de combatere a crimei organizate și a corupției, la sediul Procuraturii Generale din Lituania, Vilnius.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte legate de activitatea subdiviziunilor specializate ale departamentului, precum și de particularitățile componentelor infracțiunilor de corupție, printre care abuzul de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu și îmbogățirea ilicită.

La fel, reprezentanții organelor de urmărire penală din ambele țări și-au împărtășit experiența de lucru în domeniul confiscării speciale și confiscării speciale extinse.

Un alt subiect abordat de către executorii judecătorești din Republica Moldova a vizat concursul sechestrelor asiguratorii, problemă, care, în Lituania, a fost soluționată prin instituiea unui Registru electronic al sechestrelor, care conține informații relevante despre autoritatea care instituie măsura de asigurare, data aplicării, bunul sechestrat și proprietarul acestuia.

De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a constat că în ultimul an de activitate, procurorii din Lituania au avut în gestiune în total 7 dosare penale pornite în privința executorilor judecătorești, toate fiind în final încetate.  

Reprezentanții Departamentului Procuraturii Generale din Lituania au menționat că au înregistrat progrese semnificative la acest capitol, avînd în vedere că în anul 2012 numărul respectivelor dosare atingea cifra de 307.

Uniunea Națională a Executorilor  Judecătorești își exprimă aprecierea și mulțumirea față de organizatorii din Lituania – Camera Executorilor Judecătorești, precum și față de toți cei care au participat la întrunirile din cadrul vizitei de studiu, și manifestă disponibilitatea colaborării pe viitor oferind, la necesitate, suportul necesar.

 

 

 


SRL "Progressive Dynamics" © 2017 Moldova