Comunicat informativ cu privire la actele de constatare a faptelor și stărilor de fapt
Articolul 25 din Codul de executare a oferit persoanelor interesate dreptul de a se adresa către executorul judecătoresc pentru a constata orice fapt şi stare de fapt printr-un act care are forţă probantă. Faptele constatate prin actul întocmit de executorul judecătoresc pot fi utilizate ca probe în procesul de judecată, ele nu necesită a fi probate suplimentar, fiind valabile până la proba contrară.
Fiecare act de constatare, în vederea conservării datelor și asigurarea autenticității acestuia se înregistrează în mod obligatoriu la UNEJ.
Potrivit Regulamentului privind procedura de înregistrare a actelor de constatare a faptelor şi stărilor de fapt și cerințele minime privind conținutul actului de constatare, înregistrarea actului de constatare se face în termen de cel mult 5 zile lucrătoare din data finalizării acestuia prin completarea fișei tehnice de înregistrare a acestuia în sistemul informațional. Sistemul informațional va atribui actului numărul unic de înregistrare și va genera coperta actului de constatare.
Prin urmare, mai jos vedeți modelul corect ale actului de constatare înregistrat în modul corespunzător la UNEJ.
Respectarea procedurii de întocmire și înregistrare a actului de constatare este obligatorie
Totodată, Vă informăm, că respectarea cerințelor la înregistrararea actelor de constatare poate fi verificată prin adresare la UNEJ cu solicitarea respectivă.